Wat houdt Kosten Koper (KK) in?

Wanneer je een woning koopt dan mag je maximaal 100% van de waarde van de woning lenen. Dit betekent dat je alle bijkomende kosten met eigen geld moet betalen. Deze kosten noemen we kosten koper. De kosten koper bestaat uit verschillende ‘kosten’: 

Overdrachtsbelasting: dit is de belasting die je betaalt als je een bestaande woning koopt. Deze overdrachtsbelasting is 2% van de aankoopwaarde. Als je een nieuwbouwwoning koopt betaal je geen overdrachtsbelasting. 

Notariskosten: bij de overdracht van een woning ben je als koper verplicht om een notaris in te schakelen. Deze maakt de transportakte en de hypotheekakte op. Daarnaast worden er kosten in rekening gebracht voor het aanmelden van de aktes bij het Kadaster. Iedere notaris hanteert zijn eigen tarieven, dus de hoogte van de kosten kunnen verschillen.

Eventueel bijkomende kosten die onder kosten koper vallen kunnen ook zijn: 

Makelaarskosten: heb je een makelaar ingeschakeld? Dan betaal je hiervoor courtage. Vaak is dit een percentage van de aankoopprijs van de woning. 

Taxatiekosten: meestal is het bij het aanvragen van een hypotheek verplicht om een taxatierapport aan te leveren. Hier betaal je taxatiekosten voor.

Bouwkundig rapport: soms kan het verstandig zijn een bouwkundig rapport voor je woning te laten opstellen. Bijvoorbeeld om er zeker van te zijn dat er geen gebreken zijn of om de constructie van de woning te beoordelen. Een bouwkundig ingenieur kan dan een bouwkundige inspectie doen. De kosten van een bouwkundig rapport zijn afhankelijk van de aanbieder. Een bouwkundig rapport is niet verplicht. 

Advies- en bemiddelingskosten: de advies- en bemiddelingskosten betaal je voor het hypotheekadvies en het daadwerkelijk afsluiten van een hypotheek. Deze kosten zijn verplicht en de hoogte hangt af van je situatie.

Aanvraag NHG: Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft je extra zekerheid bij het afsluiten van een hypotheek. Daarnaast betaal je minder rente. Kun je je hypotheek onverhoopt niet meer betalen, en is dit buiten jouw schuld om? Dan zorgt het waarborgfonds voor de terugbetaling van je hypotheek aan de verstrekker. Om gebruik te kunnen maken van NHG garantie betaal je een borgtochtprovisie.

Kosten bankgarantie: Dit is 10% van de koopsom. De kosten van het afgeven van een bankgarantie zijn € 350.

Wil je precies weten wat jij kunt verwachten aan Kosten Koper (KK)? Wij kunnen jou helpen door je in contact te brengen met Jeroen. Je kan contact met hem opnemen via de link onderaan deze pagina.