Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Op het moment dat je een eigen woning wilt kopen, ontkom je er eigenlijk niet aan dat je eigen geld moet inbrengen. Het is gewoonweg niet mogelijk om alles uit je hypotheek te halen. Eigen geld is letterlijk hetgeen wat jij op jou spaarrekening hebt staan. Mocht je geluk hebben dat je ouders je een schenking toedoen, dan is dit ook jou inbreng van je eigen geld. 

Je mag tegenwoordig nog maar 100% van je woningwaarde lenen. Dit betekent dat als jou woning € 200.000,- waard is, jij ook maximaal dit bedrag mag lenen. Het probleem hierbij is dat als jij dit bedrag betaald voor jou woning. Je altijd met de Kosten Koper (KK) *hyperlink naar kosten koper* te maken zult krijgen. De Kosten Koper komt boven de waarde van jou woning uit. 

Dan zijn er nog meer bijkomende kosten voor bijvoorbeeld de hypotheekadviseur en de nieuwe meubels die je wilt aanschaffen in jou woning. De Kosten Koper kan zo Voor een woning van 

3 tot 7% van de waarde van jou woning bedragen. Dit betekent bij een woning van € 200.000,- dat je circa € 14.000,- nodig hebt aan eigen geld voor alleen al de Kosten Koper (gerekend met 7%). De nieuwe meubels zijn hier nog niet van aangeschaft. 

Het is dus van belang dat je een spaarpotje hebt voordat je besluit een woning te kopen. Heb je dit niet? Dan kun je soms dit bedrag bij de bank lenen tegen een rente van een paar procent. 

Heb je vragen over inbreng van eigen geld? Of wil je meer weten over een lening voor de Kosten Koper? Wij kunnen jou helpen door je in contact te brengen met Rinske, Peter of Jeroen. Kijk hiervoor onderaan deze pagina.