Wat kan ik lenen als ik een eigen bedrijf heb (Eenmanszaak, VOF, B.V.)? 

Je kunt een woning kopen als je een bedrijf hebt. Het is weliswaar lastiger dan wanneer je in loondienst bent, maar het is een fabel dat het niet mogelijk is om een hypotheek te krijgen als je zzp’er bent, een VOF of BV hebt. Er zijn zelfs al mogelijkheden als je pas een jaar bezig bent met je bedrijf!

De hypotheekverstrekker kijkt hierdoor samen met jou naar jou gegevens. Op basis van jou bedrijfsgegevens kunnen zijn bepalen wat je maximaal kunt lenen voor het kopen van een woning.   Er wordt dan een inkomensverklaring ondernemer opgesteld om te beoordelen of je de hypotheek die je wilt kunt krijgen. 

Een inkomensverklaring bepaald jou gemiddelde constante inkomen. Deze inkomensverklaring wordt dan als basis gebruikt voor het berekenen van jou maximale hypotheek. De inkomensverklaring is maximaal 3 maand geldig. 

Waar kijkt een hypotheekverstrekker dan naar? 

De hypotheekverstrekker stelt jou inkomen vast op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dit hoeven niet alleen inkomsten te zijn uit jou werkzaamheden als zzp’er, eenmanszaak, VOF of BV, maar kunnen ook uit loondienst komen. Wanneer je in het laatste jaar minder hebt verdiend dan het gemiddelde inkomen, dan geldt het laatste jaar. Tenslotte kijkt de hypotheekverstrekker nog naar het lopende boekjaar. Zij onderzoeken dan of jou inkomen in lijn is met het gemiddelde. 

Om een indicatie te krijgen van het bedrag dat je kunt lenen doe je het volgende: 

Je telt de cijfers van afgelopen 3 jaar bij elkaar op en je deelt dit bedrag door drie. Het bedrag wat je overhoudt dat kun je als inkomen in een rekentool invullen. 

Een makkelijke en overzichtelijke tool waarbij je dit (gratis) kunt uitrekenen is die van de Rabobank.

Wil je precies weten wat je kunt lenen en meer informatie over hoe jou financiële situatie in elkaar zit? Wij kunnen jou helpen door je in contact te brengen met Rinske. Je kan contact met haar opnemen via de link onderaan deze pagina.