Zelfbouw

Heb je zelf een kavel gevonden en wil je hier een woning op bouwen? Dan kun je ook besluiten om volledig zelf te bouwen. Je bent dan je eigen projectontwikkelaar die het gehele proces van A tot Z aanstuurt. Je krijgt hierdoor te maken met veel wetten en regels, de vergunningverlening, de technische uitwerking en ook zul je tijdens de uitvoering goed zicht moeten houden op de bouw van je woning.

Het grote voordeel van zelfbouw is dat je volledig kunt bepalen hoe jij jou woning wilt bouwen. Je bent je eigen baas over de indelingen, materiaalgebruik en bouwsystemen. Je hebt daardoor een vrije hand in het bouwen van jou droomhuis.

Onderschat het bouwen van je eigen droomhuis echter niet. Bouwen is gemakkelijk. De kosten vallen bijna altijd hoger uit dan je van tevoren inschat. Je moet ontzettend veel keuzes maken over zaken waar je normaal niet bij stilstaat. Denk hierbij aan de kleur voeg tot aan de plek van de standleidingen of het aantal stopcontacten.

Wat voornamelijk belangrijk is dat je heel bewust hiervoor kiest. Een woning bouwen kost veel geld en ook veel tijd. Een looptijd van circa 2 jaar (voorbereiding, vergunningen en uitvoering) is normaal. Denk er goed over na of je dit kunt en wilt. Betrek ook de juiste mensen bij jou bouwproject. Een goede aannemer, een goede architect die jou helpen bij dit proces zijn goud waard.

Als je meer wilt weten over zelfbouw dan adviseren wij je om eens bij een aannemer bij jou in de buurt te informeren. Hij/zij kan je ontzettend veel informatie geven over de te verwachtte kosten en eventuele doorlooptijd.