Nieuwbouw in een CPO

CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het bouwen in een CPO is een vorm van projectontwikkeling waarbij je met een groep gezamenlijk een aantal woningen bouwt. In het dorp Beltrum hebben ze dit nu al een paar keer gedaan. Dit is zo’n succes dat dit zelfs al het landelijk nieuws heeft gehaald.

Bron: NOS Journaal

Oprichten van een rechtspersoon

Wanneer je wilt bouwen in een collectief is het belangrijk dat je met de groep waarmee je wilt bouwen een rechtspersoon opricht. Dit kan bijvoorbeeld een stichting of vereniging zijn. Dit geeft je als groep namelijk de mogelijkheid om gezamenlijk als opdrachtgever te functioneren voor een aannemer en/of architect. De rechtspersoon stelt je ook in staat om een adviseur (kopersbegeleider) in de arm te nemen. Die je ook echt wel nodig hebt voor overleg en onderhandeling met een aannemer. Een kopersbegeleider spreekt de taal van de professional en kan op deze wijze jou als opdrachtgever ook helpen met het maken van de juiste keuzes.

Voor- en nadelen

Het bouwen in een collectief heeft zo voor- en nadelen. Doordat je met een groep bouwt kunnen er zaken bijvoorbeeld gezamenlijk worden ingekocht, wat een financieel voordeel oplevert. Daarbij bouw je echt je eigen huis, die je volledig naar eigen inzicht kan indelen en inrichten én kun je (bij wijze van spreken) zelf je toekomstige buren kiezen.

Anderzijds vraagt het bouwen in een collectief ook wel wat van je. Alles zal namelijk in overleg moeten gebeuren met de groep. Keuzes voor bouwsystemen, materiaalgebruik tot aan het afwerkingsniveau. Maar ook zal er soms nog een bestemmingsplanwijziging of dan wel een vergunningentraject moeten worden doorlopen. Bereid je daarom ook goed voor en laat je goed informeren door jongeren die hier al ervaring mee hebben. Jou geduld en organisatievermogen worden als toekomstige bewoner namelijk op de proef gesteld.

Financiering

Het afsluiten van een financiering voor een CPO kan verschillen van een reguliere hypotheek. Hypotheekverstrekkers kunnen hier verschillende voorwaarden voor hanteren. Laat je daarom altijd voordat je besluit om in een CPO mee te bouwen altijd goed informeren over de mogelijkheden.

Meer weten over het bouwen in een CPO? Kijk dan eens hier. In Beltrum zijn ze op dit moment namelijk bezig met de oprichting van een derde CPO groep.