Stap 5 afsluiten hypotheek

Op het moment dat jij tevreden bent met je hypotheekadvies, dan kun je besluiten om een hypotheek af te sluiten. Je kan dan aan je hypotheekadviseur aangeven dat hij/zij een offerte mag opmaken. Deze offerte krijg je dan vaak met enkele dagen thuisgestuurd. De bedoeling is dat je deze offerte ondertekend en terugstuurt naar de bank.

Vervolgens is het van belang dat je met de notaris een afspraak plant voor de officiële overdracht. Je hebt nu namelijk een voorlopig koopcontract en een ondertekende hypotheekofferte. Dit contract en deze offerte zijn al juridisch bindend, maar nog geen formele akten. De notaris is degene die hiervoor een hypotheek akte en transport akte opstelt. Bij een nieuwbouw woning is dit een overdrachtsakte van de grond.

Let op: als er nog sprake zijn van gebreken in of bij de woning of je hebt de afspraak dat je nog een bouwkundige check wilt. Dan is het van belang dat je dit doet vóórdat de sleuteloverdracht plaatsvindt. Zodra de akten bij de notaris zijn ondertekend heeft de overdracht plaatsgevonden en ga je akkoord met de gebreken zoals die er zijn.