Stap 2 oriënteren

Nu je weet wat je kunt lenen, is het belangrijk om je te oriënteren op wat er in jou stad of dorp te koop staat. Verlies jezelf niet in die ene woning met dat mooie kozijn of die fantastische voordeur. Denk goed na over wat je wilt, wat je nodig hebt en waar het huis aan moet voldoen. Kijk ook goed naar wat de vraagprijs van omliggende, vergelijkbare woningen. Belangrijk is dat deze realistisch is.

Op internet is voldoende te vinden. De bekende websites als Funda, maar ook makelaars uit jou omgeving hebben voldoende aanbod. Al het wel lastig is in deze tijd. Met de historisch lage hypotheekrentes gaan woningen als broodjes over de toonbank.

Op het moment dat je hier zelf niet uitkomt of die ene woning toch net weer is verkocht voordat je een kans hebt gekregen om hier eens naar te kijken. Dan is het goed om eens te overwegen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar kan je helpen met het vinden van de juiste woning. Een aankoop- dan wel verkoopmakelaar kan je ook adviseren over eventuele gebreken van een woning.

Een tip: voordat je gaat kijken bij een woning, raadpleeg altijd het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan stelt bouwregels voor jou woning en gebruiksregels voor de grond waar jou woning op staat. Het is belangrijk dat je goed in beeld hebt of er geen illegale aan of uitbouw of schuren aanwezig zijn op het perceel dat je op het oog hebt. Je kan hiervoor altijd de gemeente bellen of mailen.