Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is eigenlijk een duur woord voor een schuld die je bij de bank hebt staan voor je woning. Je hypotheek los je af door iedere maand een bedrag aan de bank te betalen. Dit wordt de aflossing genoemd.

Omdat de bank natuurlijk niet zomaar geld uitleent vraagt de bank jou ook om rente te betalen. Deze rente wordt berekent over het totaalbedrag dat je bij de bank hebt geleend.

De bank spreekt voor jou hypotheek een looptijd met jou af. Daarna moet jou hypotheek zijn afbetaald bij de bank. In Nederland mag de maximale looptijd van een hypotheek (op een woning) 30 jaar bedragen.

Welk rentepercentage een bank rekent over jou hypotheek wordt gedeeltelijk bepaald door de keuzes die jij maakt voor jou hypotheek en gedeeltelijk door invloeden van buitenaf. Wanneer het slecht gaat met de economie, dan wordt het geld goedkoper en dalen de rentes van hypotheken. Gaat het goed met de economie, dan wordt de rente ook weer hoger.

In Nederland lenen wij best veel geld voor het kopen van een woning in vergelijking tot het buitenland. Wij lopen als land daardoor een groter risico dat mensen misschien hun hypotheek niet kunnen betalen. Er zijn in Nederland nog veel mensen die hun huis zogenaamd ‘onder water’ hebben staan. Om risico’s te beperken zijn de banken afgelopen jaren ook strenger geworden. Daarom is het tegenwoordig bijvoorbeeld van belang dat je eigen geld meeneemt als je een lagere rente wilt.

Dan kun je ook nog bepalen voor hoe lang jij je rente wilt vastzetten binnen de looptijd van je hypotheek. Op dit moment zijn de rentes in Nederland nog laag in vergelijking met 10 jaar geleden (rond de 2 tot 4 procent). Zet je jou rente nu dus 10 jaar vast, dan heb je waarschijnlijk een lagere rente dan wanneer je jou rente 20 jaar laat vastzetten.