Wanneer betaal ik voor een hypotheekadvies?

Het eerste gesprek waarbij je je oriënteert en een inzicht krijgt in wat je kunt lenen is gratis. Vaak krijg je dan een rapport mee naar huis waarin een overzicht staat van jou financiële situatie. Hierbij heb je tijdens het gesprek vaak al gekozen voor een looptijd van je hypotheek en een bepaalde tijd dat je jou rente wilt vastzetten (10, 20 of 30 jaar).

Met dit rapport kun je al je keuzes nog eens rustig overdenken. Als je iets wil veranderen dan kan dit. Dit bespreek je met jou adviseur. Je ontvangt dan een aangepast adviesrapport.

Op het moment dat je de hypotheekadviseur aangeeft dat je een hypotheek offerte wil laten opstellen zijn er kosten verbonden aan de offerte. Je betaalt hiervoor hypotheekadvies en afsluitkosten. Op het moment dat je bij de notaris de hypotheekakte en de leverings- of transportakte gaat tekenen van je woning ontvang je (vaak) een factuur (of meerdere) waarin de hypotheekadvies en afsluitkosten onderdeel van zijn. 

Je kunt de kosten voor het hypotheekadvies en afsluiten niet meenemen in je hypotheek. Deze zijn onderdeel van de Kosten Koper.